MONUMENT NATURAL DE LES FONTS UFANES

Les fonts Ufanes són a Campanet, a la finca de Gabellí Petit, propera a l’ermita de Sant Miquel.

Hidrogeologia
Les Fonts Ufanes constitueixen un fenòmen hidrogeològic natural únic a les Illes Balears. Són surgències intermitents que brollen de manera difusa, molt potent i repentina, després de l’acumulació de pluja suficient en el massís del puig Tomir i els seus voltants.

L’aigua de les Ufanes prové de la pluja que cau i s’infiltra en el subsòl. Una vegada s’infiltra, l’aigua s’acumula en un aqüífer per davall del qual hi ha matèries poc permeables. Quan les pluges són intenses i contínues, la capacitat de l’aqüífer es veu sobrapassada i l’aigua s’obre camí fins a la superfície, brollant de manera violenta a través de les surgències que hi ha a la zona inferior de la finca de Gabellí Petit.

Els cabals poden passar de 0 a 3 m³ / segon en qüestió de minuts, en el cas de circumstàncies normals, i inclús arriben als 100 m³ / segon quan es produeixen episodis excepcionals. El volum anual mitjà de les fonts és de 10 a 12 hm³. Tota aquesta aigua corre pel torrent de Teló, es junta amb la d’altres fonts de la zona i arriba al torrent de Sant Miquel. A partir d’aquí segueix plàcidament el seu camí fins al Pla de Sa Pobla i travessa camps de cultiu fins arribar a s’Albufera, on l’aigua pareix que quasi es deten, el paissatge varia i s’omple de canyissars i canals, abans de desembocar a la mar.

MONUMENT NATURAL DE LES FONTS UFANES

MONUMENT NATURAL DE LES FONTS UFANES

La finca de Gabellí Petit es pot visitar qualsevol dia de l'any entre les 10 i les 17 h. Per arribar a les fonts des de la barrera de l’entrada de la finca cal recórrer durant uns 20 minuts un camí de traçat circular i poca dificultat. En arribar a una cruïlla, si seguim cap a la dreta, l’itinerari se’ns farà més descansat perquè té menys pendent.

MONUMENT NATURAL DE LES FONTS UFANES

  • Respectau els diferents valors naturals, culturals i etnològics que han determinat la protecció de l’espai.
  • No agafeu plantes ni animals.
  • Respectau els elements arqueològics.
  • No hi podeu entrar amb bicicletes ni cavalls.
  • La visita a la finca s’ha de fer sempre a peu.
  • Els animals domèstics, sobretot els cans, poden molestar la fauna i el ramat. No entreu amb ells a la finca.
  • Passejau en silenci i pels camins, així no molestareu la fauna i altres visitants.
  • Us recomanam dur calçat adequat, sobretot quan brollen les fonts.
  • Avisau el vigilant de la finca de qualsevol desperfecte o anomalia que hi observeu.
  • Es permet la recol·lecció de bolets per a consum familiar. És necessària una autorització d’Espais de Natura Balear per a la recol·lecció de bolets amb finalitats comercials.

MONUMENT NATURAL DE LES FONTS UFANES

L’any 2001, el Govern de les Illes Balears protegí les fonts Ufanes a través de la seva declaració com a Monument natural (Decret 111/2001, de 31 d’agost, BOIB núm. 109 d’11/09/2001). Aquest espai natural inclou una superfície de 50,2 ha. Tot l’àmbit territorial del Monument està inclòs en el Paratge natural de la Serra de Tramuntana i és a més una Àrea natural d’especial interès (ANEI) per la Llei 1/1991, de 30 de gener, d’espais naturals i règim urbanístic de les àrees d’especial protecció de les Illes Balears. El Govern de les Illes Balears va adquirir la finca de Gabellí Petit, de 44,91 ha, el juny de 2005, amb el cofinançament de la Unió Europea. Amb aquesta adquisició va fer possible l’accés de la població a les fonts, després d’anys de reivindicacions.

MONUMENT NATURAL DE LES FONTS UFANES

Les fonts Ufanes són a Campanet, a la finca de Gabellí Petit, primer s'ha d'arribar fins a l'ermita de Sant Miquel, al terme municipal de Campanet; des d'aquí, l'entrada de la finca de Gabellí Petit queda a pocs metres. Per arribar a les fonts des de la barrera de l’entrada de la finca cal recórrer durant uns 20 minuts un camí de traçat circular i poca dificultat. En arribar a una cruïlla, si seguim cap a la dreta, l’itinerari se’ns farà més descansat perquè té menys pendent.

MAPA

MONUMENT NATURAL DE LES FONTS UFANES

L’alzinar és la comunitat forestal més desenvolupada que trobam al Monument natural. Les alzines (Quercus ilex), amb capçades frondoses que limiten l’entrada de la llum, configuren un bosc ombrívol i humit, amb un sotabosc de mates (Pistacia lentiscus), arboceres (Arbutus unedo) i pa porcí (Cyclamen balearicum) com a principals espècies vegetals. Les clarianes que s’han obert al llarg del temps han permès el pas de la llum, la qual cosa ha afavorit el creixement dels pins (Pinus halepensis). Dins l’alzinar trobam barraques de carboners i sitges, testimonis de l’aprofitament intens que va experimentar aquest bosc en el passat per a la producció de carbó. Les restes d’un talaiot dins l’alzinar confirmen la presència humana prehistòrica en aquest indret. Actualment tan sols es conserva la portada. La funció dels talaiots no és del tot clara: mentre que alguns historiadors pensen que es tractava de llocs per habitar, altres opinen que eren llocs de reunió, o bé llocs de caràcter social i ritual relacionats amb la possessió de la terra. Les terres planeres de la finca de Gabellí Petit estan dedicades al cultiu del garrover (Ceratonia siliqua), un arbre típic del conreu de secà a Mallorca que no ha de menester gaire atencions. La diversitat d’ambients a la finca de Gabellí permet que hi visqui una fauna molt variada. Entre els mamífers destaca la cabra orada (Capra hircus), el mart (Martes martes), la geneta (Genetta genetta) i el mostel (Mustela nivalis). Són abundants les aus com el tudó (Columba palumbus), el tord (Turdus philomelos), el rupit (Erithacus rubecula), el reietó cellablanc (Regulus ignicapilla), el ferrerico blau (Parus caeruleus), el pinsà (Fringilla coelebs) i el verderol (Carduelis chloris). Sobrevolant la zona, podrem veure o escoltar el xoriguer (Falco tinnunculus), el falcó comú (Falco peregrinus), l’esparver (Accipiter nisus) i l’estornell (Sturnus vulgaris).

MONUMENT NATURAL DE LES FONTS UFANES

MONUMENT NATURAL DE LES FONTS UFANES

MONUMENT NATURAL DE LES FONTS UFANES

MONUMENT NATURAL DE LES FONTS UFANES

MONUMENT NATURAL DE LES FONTS UFANES

MONUMENT NATURAL DE LES FONTS UFANES

MONUMENT NATURAL DE LES FONTS UFANES

MONUMENT NATURAL DE LES FONTS UFANES

MONUMENT NATURAL DE LES FONTS UFANES

MONUMENT NATURAL DE LES FONTS UFANES

Les persones que no puguin accedir al medi natural, per qualsevol dificultat física o psíquica, poden sol·licitar fer un itinerari amb cadira Joëlette. Per més informació podeu consultar el fulletó en www.caib.es Per elegir entre la nostra oferta d'itineraris es poden posar en contacte amb la informadora del Paratge, qui els suggerirà vàries opcions. (Telèfon de contacte: 971 51 70 83) Per concertar la visita es poden posar en contacte amb els voluntaris de Creu Roja, amb un mínim de tres setmanes d'antelació. (Telèfon d'atenció al públic de la Creu Roja de 24 hores: 971 29 50 00) La visita s'acordarà sempre que hi hagi voluntaris (o voluntàries) disponibles. El préstec de la cadira és completament gratuït. El projecte ha estat finançat íntegrament per l'Obra Social de "la Caixa".

MONUMENT NATURAL DE LES FONTS UFANES

MONUMENT NATURAL DE LES FONTS UFANES

MONUMENT NATURAL DE LES FONTS UFANES

MONUMENT NATURAL DE LES FONTS UFANES

Finca pública Gabellí Petit

El Govern de les Illes Balears va adquirir la finca de Gabellí Petit el juny de 2005, amb el cofinançament de la Unió Europea. A la finca de Gabellí Petit es troben les fonts Ufanes, declarades monument natural a l'any 2001, (Decret 111/2001, de 31 d'agost). Superfície: 44,91 hectàrees. Com arribar-hi: per anar a la finca pública de Gabellí Petit s'ha d'arribar fins a l'ermita de Sant Miquel, al terme municipal de Campanet; des d'aquí, l'entrada de la finca de Gabellí Petit queda a poc metres. Coordenades: 39.802997,2.961845

MONUMENT NATURAL DE LES FONTS UFANES

MONUMENT NATURAL DE LES FONTS UFANES

ESDEVENIMENTS

No hi ha Esdeveniments!